Bands

Op het Blues Festival Delft zijn veel verschillende bluesstijlen te beluisteren. Zo vind je onder andere Delta Blues, Bluesrock, Chicago Blues, Westcoast blues, Americana, Jump ‘n’ Jive, Rock & Roll, Boogiewoogie, Rockabilly, versterkte en akoestische live muziek. Alle live-optredens zijn bovendien gratis toegankelijk.  Hieronder het volledige (alfabetische) overzicht van alle bands. De programma-flyer is vanaf januari te downloaden en dan heb je een totaaloverzicht van alle optredens: bands, locaties en tijden. 

69 Comeback

'69 Comeback speelt volvette rockabilly en stampende rock’ n’ roll, met invloeden uit jump jive en blues. De muzikanten laten zich echter niet leiden door een kalender die ophoudt in 1960. Sterker nog: menig moderne rocksong moet er aan geloven en krijgt een fikse rockabillyshot van deze muzikanten.

’69 Comeback is een rock ’n roll band die deze rauwe stijl met elk live-optreden weer nieuw leven inblaast, met veel energie, een groovy feel en met muzikanten die weten 'what rock 'n roll is all about'! Het repertoire bevat covers van oa. Stray Cats, Elvis Presley, Chuck Berry, Jimi Hendrix, Bruce Springsteen en Johnny Cash.

Barn & Belle

Barn & Belle is een Americana & Roots Duo uit Limburg. In oktober 2022 wonnen ze de finale van de Dutch Blues Challenge waarna ze Nederland mochten vertegenwoordigen tijdens International Blues Challenge 2023 in Memphis.

Denk bij Barn & Belle aan close-harmony begeleid op veelal zelfgemaakte instrumenten. Oilcan-Gitaar, Wasbord, Banjo, Dobro, Melodica, Ukelele en hun "Travellers Drummachine" komen allemaal voorbij! Barn & Belle spelen een mix aan Americana & Roots muziek, waarbij de chemie tussen de twee multi-instrumentalisten van groot belang is.

Blues 'n Stuff

Blues 'n Stuff opgericht in 2011, nadat de ervaren leden elkaar ontmoet hebben tijdens een jamsessie bij Pier 32 op Kijkduin. De band bestaat uit Paul Robbert (zang, gitaar), Boy Mosterdijk (zang, gitaar), Eddy de Jong (zang, bas) en Koert Kardol (zang, drums).

Met vier zangers in de band heeft Blues 'n Stuff een breed repertoire en kan daarom snel ingespeeld worden op de muzikale wensen van het publiek. Denk daarbij aan nummers van Robert Johnson, B.B. King, Buddy Guy, Robben Ford, Tony Joe White, Neil Young, Venice, the Eagles, Doobie Brothers en veel meer. Tijdens Delft Blues zullen de heren zich voornamelijk op de Blues concentreren.

BluesJam

DELFT BLUES JAM SESSION: Bij een Blues festival hoort natuurlijk ook een jamsessie.

Dit jaar staat de sessie onder leiding van Loek van der Knaap, bekend als gitarist van o.a. Livin’ Blues en als gitaardocent van zijn eigen Gitaarstudio. Tevens is hij bekend van de lesmethode ‘Speel blues en rock’, waarin hij zijn voorliefde voor de blues uitstekend combineert met zijn rol als gitaardocent. Zijn rol binnen deze blues-sessie lijkt dan ook op zijn lijf geschreven.
Loek heeft niemand minder dan Nicko Christiansen bereid gevonden om aan de sessie deel te nemen. Nicko is al sinds jaar en dag de frontman, zanger en saxofonist van Livin’ Blues. Deze band is al sinds het begin van de jaren ’70 wereldwijd bekend. Hits als Wang Dang Doodle en LB Boogie, succesvolle LP’s geproduceerd door Jaap Eggermont, met in de eerste samenstelling nog Cesar Zuiderwijk op drums. Ook in de nieuwe line up (Loek speelt al mee sinds begin jaren ’90) werden meerdere platen opgenomen en succesvolle tours georganiseerd door o.a. Polen, Tsjechië, Duitsland, met als hoogtepunt een optreden in de Svetlanovhal in Moskou voor ruim 2000 man publiek. Zojuist is weer een succesvolle tour door het clubcircuit in Nederland en Duitsland afgerond ter promotie van het nieuwe album Back on Track.
De ritmesectie wordt gevormd door Arthur de Breu (basgitaar) en Gerard van der Vooren (drums). Beide spelen ook samen met Loek in de bluesfunkformatie Shadowhead. Arthur is een zeer ervaren bassist, o.a. bekend van zijn samenwerking met Anouk, Sven Figee en Nurlaila. De oudere Delftenaar kent hem misschien ook nog als bassist en barman van het Pakhuys!
Gerard heeft als drummer met vele Nederlandse artiesten gewerkt, zoals Lee Towers, René Froger en speelde zelfs in de huisband van de Soundmixshow van Henny Huisman. Tegenwoordig kan hij in Shadowhead weer zijn liefde voor bluesy en funky muziek kwijt.

Voor de sessie dagen wij muzikanten van alle pluimage en ervaring uit om mee te spelen. Speel je b.v.gitaar, mondharmonica, saxofoon of een ander blaasinstrument of ben je zanger(es), voel je vrij om aan te schuiven. Misschien zelfs een mooie kans voor muzikanten, die later op de avond nog moeten optreden, de bühne te delen met een legende zoals Nicko Christiansen. Het repertoire zal bestaan uit allerlei bluesklassiekers, zoals Help Me, That Same Thing, The Thrill is Gone, Wang Dang Doodle en nog veel meer. Natuurlijk ben je ook vrij zelf iets aan te dragen.

BROCK

BROCK staat voor de combinatie van Blues en Rock. De mannen van BROCK brengen eerlijke, enthousiaste en emotionele muziek. Onverwachte covers, swingende Bluesrock afgewisseld met af en toe een slow blues en tussendoor ook eigen werk.

De muzikanten hebben allen ruime ervaring in diverse bands en zetten gezamenlijk een enerverend geheel neer.
BROCK bestaat uit:

Ron Stam – zang

Paul Leertouwer – gitaar

Michiel Groote Schaarberg – gitaar

Theo van Raaij – bas

René Heus - drums

CableHouse

CableHouse bestaat voor de helft uit Delftse muzikanten, die in het Kabeldistrict repeteren, vandaar de naam CableHouse. Van Chicago Blues tot Texas Shuffle, bekende covers, eigen composities en vooral heel veel energie! Dit is CableHouse:

Ian Dole : Zang & Bluesharp

Freek Carels : Gitaren

Manolo Chincolla :  Bas

Kees van Steenbergen : Toetsen

Jos Waal : Drums & Percussie

Captain Morgan Express

De Utrechtse Bluesband Captain Morgan Express mengt zompige moerasklanken uit New Orleans met stadse geluiden uit Chicago. Onversneden Texas struts smelten samen met Delta Blues uit het diepe zuiden. Swingende shuffles worden afgewisseld met opzwepende jungle beats en hypnotiserende voodoo vibes.

Live kenmerkt Captain Morgan Express zich door een energieke performance, meerstemmige zang en explosieve gitaar- en bluesharp duels. Captain Morgan Express vaart zijn eigenwijze koers, maar laat zich graag loodsen door Red Devils, the Hoax en Sean Costello.

Het eerste album, getiteld ‘Urban Cowboy’, werd door fans en pers enthousiast ontvangen. Twee nummers ervan bereiken zelfs de Blues Alert Dutch Top 100 Allertijden. Met de optredens die volgen, wordt de reputatie als ‘the hardest hip shakers' definitief gevestigd. De Bluesroutes van Texel, Middelburg en Groningen zijn de luidruchtige getuigen. Ook festivals als de Culturele Zondag en het ZON Festival heeft dit kwartet reeds doen schudden op zijn grondvesten.

Chicago Capitols

Chicago Capitols brengt sinds 2019 een rauwe en onversneden Blueservaring naar een alsmaar groeiend publiek. De band begon na amper twee repetities meteen te spelen in clubs en kroegen en werd ook al snel gevraagd op festivals, met als hoogtepunten main stage Moulin Blues 2023, afsluitende act op Kwadendamme Blues en afsluiter van Blues Traffic Helden. Chicago Capitols is binnen no time een bekende naam geworden in heel Bluesliefhebbend Nederland!

De bandleden zijn allen door de wol geverfde muzikanten uit diverse genres en bands waaronder the Vibrotones, Hoodoo Monks, Johnny Cash Tribute Def Americans, Jimi Hendrix Tribute Stepping Stone en veel meer. Wat hen allemaal bindt is de liefde voor Blues… en live knallen! “Duidelijk dat deze band een publiekslieveling in Nederland is” -  Edwin van der Linden (BluesMagazine, in het verslag van Moulin Blues 2023).

De Capitols, zoals de fans ze graag noemen, zijn niet alleen een ‘must hear’ maar ook een ‘must see’! Met aanstekelijk enthousiasme, spelplezier en een scheurende Bluesharp krijgt frontman Erik iedereen tot in de achterste rij in beweging. De solide en drijvende kracht van de ritmesectie gevormd door Johan en Berry en het vlammende gitaarspel van Jeroen doen de rest. ‘Deze band kan in de zevende versnelling’ is een uitspraak die vaak wordt gehoord. Maak je dus op voor de ultieme Blues Experience!

Chicago Junkies

Blues straight from the Heart of Brabant: A New Band is Born!

Willem van der Schoof heeft vier ervaren blues muzikanten om zich heen verzameld, die hij heeft leren kennen via decennia lang spelen in kroegen, zalen en festivals.

Resultaat is Chicago Junkies, geïnspireerd door de muziek van mensen als Howlin' Wolf, Jimmy Reed, Muddy Waters, Magic Sam etc.

Chicago Junkies is:

Zang - Marc Bocken
Gitaar - Marco van Lieshout
Drums - Hans Aarts
Bas - Roeland van Laer
Hammond en Piano - Willem van der Schoof.

Claptunes

De Claptunes bestaat uit vier ervaren muzikanten, met de energie van jonge honden. Ooit begonnen in een oefenhok en vanaf de eerste noten was het raak! Het idee om er iets speciaals van te maken ontstond al snel: het songbook van Eric Clapton!
 
Claptunes neemt je mee langs de songs van the Blues Breakers, Cream, Blind Faith, Derek & the Dominos en het solowerk van mister Slowhand. Vrije, maar zeker herkenbare versies van Clapton 'classics' als: Cocaïne, Wonderfull Tonight, Sunshine of your Love en Crossroads komen uiteraard voorbij, terwijl ook de echte Bluesliefhebbers helemaal op hun wenken worden bediend.

Claptunes bespeelt Clapton met dynamiek, groove, improvisatie en bovenal passie. Dat doen de mannen van Claptunes al jaren en ze zorgen hiermee voor een ‘more than realistic Clapton XL’ atmosfeer. De dampende Blues spat om je oren, met regelmatig een klein verhaaltje achter de songs. Een te gekke muziekbeleving!

Collective

Polle Eduard, Boy Mosterdijk, John Baltus en Dries de Regt hebben vorig jaar al samen gespeeld, o.a. tijdens Delft Blues. Deze samenwerking beviel zo goed dat zij hun muzikale koppen weer bij elkaar hebben gestoken. Ze spelen nu afwisselend akoestisch en electrisch songs van Polle himself, The Band, Crosby Stills Nash & Young, JJ Cale, Buffalo Springfield, Eric Clapton, Steve Winwood en meer.

Vreemd, dat er in de lokale horeca weinig Delftse bands of artiesten optreden? Ze zijn er zeker! In de jaren 70 en 80 waren er in Delft veel bandjes, waarvan een aantal bekend werden, zoals Tee Set, After Tea, Alquin en the Mo, om er maar een paar te noemen. Polle Eduard speelde zowel in de Tee Set en daarna in zijn eigen bands zoals After Tea, Polle & Friends en Drama. “Tee Set was een Nederbietband uit Delft, die in de jaren zestig rhythm-and-blues en vanaf begin jaren zeventig popmuziek maakte. De belangrijkste hits van Tee Set zijn She likes weeds (1970) en Ma Belle Amie uit 1969, een Nederlandse nummer 1-hit ien in het voorjaar van 1970 stijgt het nummer tot de vijfde plaats op de Amerikaanse hitlijst.
Samen met Polle Eduard, zal John Baltus, Boy Mosterdijk en Dries de Regt optreden als de band Collective en gaan ze terug naar de Americana en Blues invloeden van de jaren 60/70 met een aantal uitstapjes naar ondergewaardeerde pareltjes, waarin Polle je mee terug neemt naar zijn eigen "Domestic Affairs, Long Hot Nights en Timewatch".

Dave Chavez Band

Zanger-gitarist Dave Chavez speelt Rhythm & Blues. Zijn repertoire is beinvloed door o.a. James Harman, Fabulous Thunderbirds, Johnny Guitar Watson en Rick Estrin. Deze band neemt je mee op een swingende reis langs Chicago, Texas en de Westcoast. Een absolute aanrader!


 

Doctor Velvet

Ondanks hun jonge leeftijd heeft Doctor Velvet al een unieke toverdrank gebrouwen, gevuld met precies de juiste ingrediënten: een druppel bloed van The Sonics, een haar van Little Richard, een klein beetje Link Wray en vooral een flinke dosis Rhythm 'n Blues!

Bandleiders David en Jerome ontmoetten elkaar tijdens de middelbare school, waar ze al snel een gelijkgestemde interesse voor Rock 'n Roll ontdekten. Nadat ze hun bandgenoten bij elkaar hadden geraapt werden ze opgepikt door Wap Shoo Wap Records waar ze hun eerste single "Put the Hurt on Me" publiceerden in maart 2022. De single was al snel uitverkocht en na het bespelen van een aantal grote zalen in en rond Amsterdam was het tijd voor hun eerste NL-tour langs 11 verschillende steden.

Na de NL tour hadden de jongens hun zinnen gezet op het veroveren van de rest van de wereld, wat leidde tot een volledige tournee door Brazilië, met 7 shows in 4 verschillende steden, waaronder twee grote festivals. Begin dit jaar speelden ze shows samen met Benjamin Herman, tourden ze door Frankrijk en speelden ze voor het eerst in de grote zaal van Paradiso. Dat alles terwijl hun debuutalbum er nog aan moet komen, dat belooft wat!

Drum & Beeker

Energiek duo waar de liefde voor vuige blues van af druipt. Drum & Beeker vloekt en gromt. Leunt op lompe riffs en stuwend drumwerk. Alles eigenhandig uit het moeras getrokken.

Bezetting: Daan van de Ven (Drum) & Peter Beeker (gitaar/zang), Zien, voelen & beleven!

Duketown & Freddy

Roots & Fun Duo
Imco en Fred hebben een tijd terug gezworen om samen het akoestisch podiumleven aan te gaan.
Waar Duketown Slim voorheen nog solo zijn akoestische streken tentoonspreidde, laat dit duo zich, met dubbele pret en kundigheid, onderdompelen in knusse blues, ragtime, folk, traditionals en singer songwriter werk.

Al behoorlijk wat jaren is Imco Ceelen als “Duketown Slim” op grote en kleine podia te vinden.
Zijn muziek laat zich het beste omschrijven als blues, roots en  songwriting met een gevoel voor intimiteit en eerlijkheid.
Door zijn ervaringen op podia in Nederland maar ook omzwervingen als de VS en Zweden heeft hij een mooi repetoire opgebouwd wat wisselt tussen akoestische “downhearted” en “uptempo” blues en zijn eigen intieme luisterliedjes.
Hierdoor is een optreden met Duketown Slim nooit eenzijdig te noemen.

Wie Fred nog nooit, met een bas in de hand, op een podium is tegengekomen heeft wellicht onder een steen geleefd.
Deze aimabel ogende muzikant heeft zich in een grote verscheidenheid aan bands en showbiz-theaterproducties, niet alleen in Nederland maar ook in Canada meerdere malen bewezen. Formaties als de “Scott Williams Ragtime Band”, “Woodlog Acoustic Duo”, “Henk & Friends” en “the Veldman Brothers” leveren hem een solide muzikale CV op. Ook is Fred niet vies van een studio of liveproject hier en daar, waar hij graag zijn inmense liefde voor muziek in laat gelden. Met zijn passie voor muziek schroomt hij zeker niet buiten de standaard lijntjes te kleuren en weet je met zijn prachtige collectie bassen tot het uiterste te boeien.

Dusty Roots

De muzikanten van Dusty Roots zetten telkens een gezellig en swingend optreden neer. Ze spelen een fraai gekozen selectie uit hun repertoire van Chicago, West-Coast, Engelse en wat minder bekende Blues klassiekers.

De ervaren muzikanten van Dusty Roots spelen bijvoorbeeld blues van Muddy Waters, Elmore James, Robert Johnson, Peter Green en Howlin’ Wolf ... plus muziek van het koningshuis: B.B. King, Freddie King, en Albert King. Op swingende muziek is het overigens goed dansen. Het moet al raar lopen als de voetjes niet van de vloer gaan bij het optreden van Dusty Roots.

El Camino

Op een verlaten weg zitten 4 mannen in een roestbak. Andreas Carree zit met zijn handen te tikken op het dashboard. Jules van Brakel zit te pompommen op de maat van het getik van de motor. Arie Verhoef speelt luchtgitaar terwijl hij naar buiten kijkt. Robin van Roon zit met het raam open te zingen terwijl hij de ingevlogen vliegen uit zijn mondharmonica haalt. Vanuit de 8-track klinkt over de speakers de muziek van henzelf, gebaseerd op hun voorliefde voor Westcoast Blues, Americana en oude Blues giganten.

Op weg naar een optreden om de laarzen met versleten hakken te laten schuifelen, stampen en swingen.

Emily Hill

Emily Hill is de band van de pas 23 jarige zangeres Emmelien. Er wordt wel geroepen "Wat goed is komt snel!" Dat klopt gedeeltelijk, want hoe jong ze ook is, ze is zich al wat jaren aan het ‘warmlopen’. Van optredens op school tot aan Rabo Jazz Amersfoort. Maar recentelijk zit er een duidelijke versnelling in haar bekendheid. In thuisstad Amersfoort stond ze in oktober ’21 op het Flirting with the Blues festival en trad daarna op steeds meer plekken in het land op. Van kleinere intieme cafes tot grote popzalen als de Bosuil in Weert en ook internationaal is ze al door kenners gespot.

Wat haar uniek maakt? Ga haar zien en je weet het. Soul, Blues, Jazz, Funk en Gospel komen samen in haar zang. En alles wordt gebracht met een gemak alsof ze al veel langer op het podium staat. Dansend, flirtend, het is licht en vrolijk. Waarbij zeker een gedragen ballad niet geschuwd wordt. Ook eigen nummers met teksten die passen bij de wereld van een 23-jarige brengt ze met schijnbaar gemak. En natuurlijk heeft ze een ijzersterke band achter zich staan. Allemaal ervaren krachten die Emily muzikaal optillen en andersom zich mee laten voeren met dit mega talent. In 2023 en 2024 spreidt Emily Hill verder haar vleugels uit en is ze door het hele land te zien. Festivals, voorprogramma’s, cafes en ook voor een optreden op het Stadhuis draait ze haar hand niet om. In oktober ’23 nam de band deel aan de Dutch Blues Challenge. Kom deze frisse wind zelf aanschouwen!

"There is nothing more charming to see, than a fresh new artist with an "old soul". Emily Hill breathes a youthful yet soulful energy into the blues with her sassy, sweet sound." Pam MacBeth - US Country & Western singer  
"From Blues to Country, that girl can sing." Danny Bryant - UK guitarist/Blues singer

Erwin Nyhoff

Van Pinkpopartiest tot afwasser en weer terug als finalist bij the Voice of Holland: geen enkele Nederlandse artiest heeft zo’n grillige carrière achter de rug als Erwin Nyhoff.

You still think that I need you
You still think that I love you
You still think that I want you

But I’m gonna leave

Met deze tekst verovert Erwin Nyhoff in het begin van de jaren negentig de Nederlandse poppodia. Het nummer You still think wordt een nederpop-klassieker en een enorme radiohit. Nyhoff is op dat moment frontman van Prodigal Sons; met de debuutplaat Wine of Life (1993) toert de band langs alle belangrijke poppodia, inclusief Pinkpop en Lowlands. Nyhoff speelt in het voorprogramma van Pearl Jam en Alanis Morissette en wordt tot twee keer toe uitgenodigd op het Amerikaanse South by Southwest-festival in Austin, Texas. Een tweede plaat volgt, evenals nieuwe singles. Prodigal Sons geven, in wisselende bezetting, honderden optredens in Nederland. Maar dan zijn Prodigal Sons uitgespeeld, de rek is eruit.

Nyhoff gaat verder als soloartiest, met een slechts gitaar en een nieuwe plaat: Take your time. Opgenomen in Amerika, bij een grote platenmaatschappij, Warner. Geproduceerd door Richard Dodd, iemand die daarvóór werkte met onder meer met Bob Dylan, George Harrison, Freddie Mercury en Johnny Cash. Maar net als die plaat gelanceerd wordt, besluit de Amerikaanse organisatie om alle Nederlandse artiesten de laan uit te sturen. Ilse de Lange, Krezip, Postman: allemaal zitten ze ineens zonder platenmaatschappij. Daarmee raakt het (bejubelde, recensenten zijn zéér enthousiast) soloproject van Erwin Nyhoff volkomen onterecht in de vergetelheid.

Om het hoofd boven water te houden, neemt Nyhoff – tussen het spelen door, want Nyhoff is altijd blijven optreden – allerhande baantjes aan. Om vier uur in de ochtend levert hij kranten aan bij krantenbezorgers. Hij wordt afwasser in de keuken van een bedrijfsrestaurant. Als tijdens die periode een buitenlandse delegatie op bezoek komt bij het bedrijf, zorgt Nyhoff voor muziek tijdens het diner, om nadien de vaat van de gasten af te wassen. Vanaf dat moment neemt hij alles in eigen hand, inclusief de boekingen voor zijn concerten.

Hij belt concertzalen, waar hij voorheen met zijn band optrad. Hij belt cafés. Hij komt in het vizier van een stichting die het dialect uit zijn streek wil promoten. En overal speelt hij de tent plat. Met covers van the Beatles of the Stones, of nummers in dialect. Oud werk, uit de tijd van the Prodigal Sons. Of een nieuw liedje – na twintig jaar optreden is zijn repertoire eindeloos. Nyhoff treedt op met voormalig Rolling Stones-gitarist Mick Taylor, en schrijft muziek met hem. Langzaam krabbelt Nyhoff op. Door overal (feesten, cafés, festivals, bruiloften) op te treden, kan hij weer leven van de muziek. En iedereen die hem ziet optreden vraagt zich af: waarom is die man met die gitaar niet wereldberoemd in Nederland?

Dat laatste zal niet lang meer op zich laten wachten, als Nyhoff besluit zich te kandideren voor de tv-talentenjacht the Voice of Holland. Zijn cover van Bruce Springsteen’s The River zorgt ervoor dat de hele jury binnen enkele seconden dolgraag met hem wil werken. Nyhoff kiest Angela Groothuizen als begeleider en samen behalen ze de finale. 3,6 miljoen (3.600.000!) mensen zien hem de Moody Blues klassieker Nights in White Satin vertolken. Nyhoff wint de finale niet, maar een nieuwe generatie muziekliefhebbers heeft hem in de armen gesloten. De originele uitvoering van The River behaalt dat jaar voor het eerst de Top 10 in de Top 2000 van Radio 2.

Het monstersucces van the Voice of Holland brengt hem opnieuw langs alle plekken in Nederland. Hij blijft als solo-artiest (met slechts een gitaar) optreden, zelfs op straat met zijn eigen cadillac als background decor en met de meest intieme podia heeft hij inmiddels oneindig veel ervaring opgedaan. De afgelopen jaren reisde Nyhoff (al dan niet met eigen band) ook weer langs grotere podia in zowel het club- en festival- als theatercircuit. Concerten op Nederlands grootste festival Zwarte cross, in Koninklijk theater Carré en in poptempel Paradiso in Amsterdam. Hij deed verschillende succesvolle theatertournee’s, zoals “Woodstock the Story” en “ In the Footprints of Springsteen” maar ook samen met o.a. Erwin Java in "So Many Roads" en "Cuby's Blues" om het leven en de muziek van Harry Muskee te vieren.

‘I’m gonna leave’ zongen Prodigal Son in zijn jaren-negentig-hit You still think. Dertig(!) jaar later weten we: deze verloren zoon gaat ons nooit verlaten. Erwin Nyhoff komt altijd weer terug.

Fat Harry & the Fuzzy Licks

Met eigentijdse blues geïnspireerd door innovators als Lucky Peterson, Joe Louis Walker en Chris Cain heeft deze band een unieke stijl ontwikkeld. De band oogste afgelopen jaar veel succes met hun album “Hard Lovin’ Man”.

Shuffles, Funk en Slowblues zorgen voor een swingend en meeslepend optreden.

Freaky Buds

God in Frankrijk, dat is een begrip ... maar de Blues in Frankrijk, bestaat dat? Wel degelijk en the Freaky Buds komen dat bewijzen ook! Ze hebben goed geluisterd naar de grondleggers van de elektrische blues maar voegen daar zelf een gruizig garage randje aan toe. Denk aan R.L. Burnside, Little Walter, Howlin' Wolf, Magic Sam, Hound Dog Taylorof the Red Devils maar ze borduren ook door op de nieuwere blues stroming van ondermeer Black Keys en Rival Sons, zelf noemen ze hun stijl Rockin' Blues.

Freaky Buds spelen bewust zonder bassist, een directe hommage aan hun roots uit de Country- en Delta Blues. Op het podium speelt dit kwartet als één geheel, je wordt meegezogen in de sfeer van de Mississippi Juke Joints met hun hypnotiserende grooves, rauwe tijdloze muziek doorspekt met improvisatie en vette grooves. Laat je meevoeren met de Rockin' Blues van Freaky Buds, een soort van therapie maar dan wel eentje met energie en passie!

Freek & Friends: Freaks Out

Hoe klinkt de “Easy Blues Rock” gespeeld door de Schouwse mannen van Freaks Out? Zoals het klinken moet!
Puur zonder opsmuk, rauw tot aan het randje en doorleefd zoals Blues behoort te zijn.

Guus van der Heijden bespeelt zijn gitaar zonder omwegen, dynamisch met of zonder slide. Door het in praktijk brengen van zijn motto “geen noot teveel” creëert hij een eigen pakkende gitaarsound.
Collin Clement, de meest ervaren bassist van Schouwen-Duiveland, doet als vanzelfsprekend zijn werk. Een stevige baspartij van hoogstaande kwaliteit weeft zich probleemloos door blues terwijl drummer Rob Vaillant een heerlijk “ritme-kleedje” neerlegt waarop zijn mede muzikanten zich graag neervlijen.
Tot slot zanger Freek den Toom, alias “the Freak”, laat door zijn eigen wijze van performen voelen waar het in de blues om draait; de liefde voor muziek, liefde voor de Blues en liefde voor het leven!

De mannen van Freaks Out spelen o.a. Blues Covers van Cuby & the Blizzards, Livin’ Blues, Omar & the Howlers, Poppa Chubby en the Red Devils. De band heeft echter ook nummers van bijv. John Mayall, Dr. Feelgood, Tom Petty en John Hiatt op het repertoire. Lekker freaken dus!

Medio januari verscheen hun eerste album met de veelzeggende titel: This Passion is Ours.

Fuente del Ritmo

Santana Tribute!
De bron van het ritme. Een opzwepend nummer van maestro Santana, een bron van inspiratie voor de gelijknamige band uit Nederland, die een tribute brengt aan Santana!

Deze uit 8 tot 10 ervaren, enthousiaste muzikanten bestaande band is eind 2017 opgericht met één doelstelling: met zoveel mogelijk dezelfde drive, passie en sound dé Santana Experience neer te zetten, zoals Carlos & Friends dat al meer dan 55 jaar doen.

Zuid Amerikaanse en Afrikaanse ritmes op conga's, timbalen, bongo's en allerlei kleine percussie-instrumenten smelten samen met stevige drum beats, ondersteund door groovy bass lines waar passionele keyboard- en gitaarsolo's als een latin sausje met funky kruiden en zwoele bluesy smaakmakers overheen gegoten wordt. Latin Rock dus, waarbij stilstaan geen optie is. 

Groovetakers
Een doorleefde stem, spectaculair gitaarwerk en een ritmesectie die staat als een huis ..... Groovetakers!
Vier door de wol geverfde muzikanten brengen een aanstekelijke mix van down-to-earth Chicago en Texas Blues, footstomping Rhythm & Blues en hipshaking Rock & Roll.


De bandleden betrekken het publiek bij het optreden en zorgen zo voor een onvergetelijke blues experience en bovenal voor een gezellige sfeer! Groovetakers spelen bewerkingen van een aantal bekende nummers. Deze keuze valt zeer goed bij het publiek.

Groovetakers zijn jaren de vaste begeleidingsband geweest bij de afterparty bluesjam met leden van bands die hadden opgetreden op het - inmiddels helaas niet meer bestaande - jaarlijkse festival Flirting with the Blues in Amersfoort. Groovetakers hebben daarbij onder meer opgetreden met bekende buitenlandse artiesten als Joey Delgado, Alan Haynes, Jim Suhler, Sean Webster en Danny Giles.

Uit de pers: "Groovetakers, heerlijke blues, lekker rauw, energiek, een onderhoudende en animerende band. Top!"

Janett & the Blues Baboons

Janett & the Blues Baboons is een stevige bluesrock band uit Zuid-Holland. Zangeres Janett heeft een aantal jaren backing vocals in een aantal bands gezongen en heeft daarna de rol als leadzangeres opgepakt.

De band kenmerkt zich door stevig gitaarspel met nummers variërend van BB-King, Etta James tot Walter Trout en Kenny Wayne Sheppard. De bandleden hebben vele jaren gespeeld in diverse blues bands zoals Southside Blues Revue, Long Way Blues, Dicky Greenwood, Magic Frankie en Lamm Grey Blues Band.

Janett & the Blues Baboons staan als doorgewinterde muzikanten garant voor een avondje stevige swingende bluesrock. Mis het niet!

Jean Paul Rena & Bas Kleine (Duo)

Jean Paul Rena & Bas Kleine maken contemporary blues. Eigentijds dus, uitgaande van blues, roots en rock'n roll. Soms vernieuwend, soms traditioneel. Maar altijd met passie en trots, zaterdag tijdens Delft Blues samen met Bas Kleine. Samen, als duo zodat de blues nog intenser wordt beleefd. 

Toen zanger/songwriter Jean Paul Rena (White Cinema, Bluesscatters, Red Shoes, Terrawheel) en harmonica 'ace' Bas Kleine (Sugar Mama, Bluesscatters, Terrawheel, Living Blues Xperience) hun samenwerking na 15 jaar stopten konden ze niet bedenken dat zij in 2023 na een hiaat van 9 jaar het samenwerken weer op zouden pakken. Echter op verzoek van het Haagse "Jazz in de Gracht" festival gebeurde dit verassend genoeg toch ... en met succes. 1&Ander leidde ertoe dat er enkele extra optredens werden geboekt en het voelde nog steeds of beter nog ... weer goed. Vertrouwd als vroeger en vernieuwd door de ervaring opgedaan in verschillende projecten over de jaren. Dus is besloten ook 2024 weer te vullen met optredens van deze twee heren. Als semi-akoestisch duo of zoals in het Konings Huys samen met de band.

Opgegroeid met Afrikaanse en Amerikaanse rootsmuziek, vond hij de Blues het meest logische pad richting een muzikale carrière. Hij ontdekte dat al zijn helden prima gitaristen waren: Jimi Hendrix, Muddy Waters, Albert King, B.B. King, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan. Nadat hij SRV had gezien en ontmoet, begon hij uiteindelijk zijn eigen materiaal te schrijven en zijn eigen driekoppige band te leiden, waarmee hij tot nu toe vijf albums uitbracht. Let’s have a party!

Jean Paul Rena Band ft. Bas Kleine

Jean Paul Rena Band ft. Bas Kleine maakt contemporary blues. Eigentijds dus, uitgaande van blues, roots en rock'n roll. Soms vernieuwend, soms traditioneel. Maar altijd met passie en trots, vrijdag tijdens Delft Blues met de complete band.

Toen zanger/songwriter Jean Paul Rena (White Cinema, Bluesscatters, Red Shoes, Terrawheel) en harmonica 'ace' Bas Kleine (Sugar Mama, Bluesscatters, Terrawheel, Living Blues Xperience) hun samenwerking na 15 jaar stopten konden ze niet bedenken dat zij in 2023 na een hiaat van 9 jaar het samenwerken weer op zouden pakken. Echter op verzoek van het Haagse "Jazz in de Gracht" festival gebeurde dit verassend genoeg toch ... en met succes. 1&Ander leidde ertoe dat er enkele extra optredens werden geboekt en het voelde nog steeds of beter nog ... weer goed. Vertrouwd als vroeger en vernieuwd door de ervaring opgedaan in verschillende projecten over de jaren. Dus is besloten ook 2024 weer te vullen met optredens van deze twee heren. Als semi-akoestisch duo of zoals in het Konings Huys samen met de band.

Opgegroeid met Afrikaanse en Amerikaanse rootsmuziek, vond hij de Blues het meest logische pad richting een muzikale carrière. Hij ontdekte dat al zijn helden prima gitaristen waren: Jimi Hendrix, Muddy Waters, Albert King, B.B. King, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan. Nadat hij SRV had gezien en ontmoet, begon hij uiteindelijk zijn eigen materiaal te schrijven en zijn eigen driekoppige band te leiden, waarmee hij tot nu toe vijf albums uitbracht. Let’s have a party!

Jukebox Express

Jukebox Express brengt bekende nummers in een semi-akoestisch jasje.

Julia, de Jukebox zangeres heeft een frisse stem die iedereen zal aanspreken.
Fred de gitarist, is de betere danser van deze Express.
It's all about the bass, Manolo masseert ieders oren met mooie lage tonen.
De hartslag van alle nummers wordt verzorg door percussionist Jos, the Shuffle King.

La Ratte

La Ratte is een jonge, energieke drie mans formatie. Ze halen inspiratie uit de energie van Texas Blues, hypnotiserende Mississippi Hill Country grooves en de aanstekelijkheid van Louisiana Swamp Pop.

La Ratte zet een vuige en knallende show neer die diep geworteld is in de Amerikaanse roots muziek. La Ratte brengt de rauwe, authentieke blues naar de Kromstraat. Voel de emotie en passie van hun muziek tot in je botten!

Lazy Grey

Lazy Grey is een Belgische Blues band die in 2019 op het toneel verscheen met hun krachtige en rockende bluesgeluid. Met een line-up van getalenteerde muzikanten heeft Lazy Grey een stijl gecreerd, die doet denken aan bands als Bad Company, Joe Bonamassa en Deep Purple.

Lazy Grey staat voor een geluid dat groter is dan de som der delen. Hun collectieve talent, gedeelde passie voor bluesrock en energieke optredens resulteren in een authentieke ronkende blueservaring. Met hun talent en toewijding is Lazy Grey klaar om een kracht te worden om rekening mee te houden in de lage landen delta van de bluesrock.

Leif de Leeuw Band

Na een turbulente periode met een pandemie, een derde Allman Brothers tour en de ‘Who The F*ck is Britt’ tour met Sem Jansen is het nu weer tijd voor een vette Leif de Leeuw Band plaat. Met een flinke collectie aan vintage instrumenten reisde de band af naar Delft (Marmelade Studio van Sven Figee) om de nieuwe songs op te nemen. Ter inspiratie luisterde de band naar Amerikaanse bands als Gov't Mule, Allman Brothers, Blackberry Smoke, Chris Stapleton en Wood Brothers.

Ze gingen op zoek naar het perfecte huwelijk tussen goede songs en avontuurlijke improvisaties die juist live goed tot hun recht komen. In maart 2024 komt er een fantastisch roadtripplaat uit met relaxte maar ook stomende dubbele drums grooves, scheurende verhalende vocals en natuurlijk spannende gitaar en toetsen improvisaties. Grote klasse !

Little Boogie Boy Blues Band

Het is dé droom van elke jonge muzikant, naar Amerika te gaan. Jouw idolen ontmoeten en samen op het podium je favoriete muziek spelen. Een vals paspoort gebruiken om de leeftijdsgrens in de clubs te omzeilen en door de artiesten Little Boogie Boy genoemd worden. Dit is het verhaal van zanger/gitarist Hein Meijer, die in 1992 naar blues mekka Chicago afreisde en zijn bijnaam verwierf om zijn jeugdige, opgewekte en enthousiaste verschijning.

Little Boogie Boy is driemaal genomineerd voor de Dutch Blues Awards, in de categorieën beste gitarist en beste vocalist. Hij deelde het podium met artiesten als Magic Slim, T-Model Ford en Sam Carr, begeleide met de band o.a. John Primer, Nick Holt, Mojo Buford, Tail Dragger, Harmonica Shah, R.J. Mischo en was als eerste Nederlander te zien op het befaamde King Biscuit Festival in Helena, Arkansas. “It`s All in the Blues” is de titel van het laatste album, welke in het radioprogramma "Breeker's Eve" door Bluesbreeker gerecenseerd werd als: “een prachtige muzikale reis die van begin tot einde boeit”.

Zijn Little Boogie Boy Blues Band is gewapend met zang, gitaar, bas en drums en hanteert afwisseling als leidraad. Chicago en Mississippi Blues, sappige soulballads, swingende shuffles, funky New Orleans grooves, zijn enkele stijlen die worden gebracht. Een setlist ontbreekt, de reacties van het publiek bepalen de richting van het repertoire. Elke avond is anders. Met zijn ruime ervaring is Little Boogie Boy een wandelende jukebox geworden, met daarin zoveel songs opgeslagen dat een gevarieerd repertoire tijdens optredens gegarandeerd is. Let the good times roll !!

Little Boy & Nightingale

Little Boy & Nightingale aka Wouter Verhelst en Ilse Van Dooren (ook aktief in de bands the Blue Clay en Black Daniëls) vormen een duo met een passie voor blues, folk en rock ’n’ roll. Tijdens hun optredens straalt de liefde voor deze muziek van podium.

Dit duo heeft een breed repetoire met songs van Kim Wilson, Randy Newman, BB King, John Hiatt, Bonnie Raitt, Townes van Zandt, Eric Clapton, Southside Johnny, Johnny Cash, The Eagles, Elvis Presley en Bruce Springsteen. Kortom, akoestische blues, swingende rock’n’roll, country en rock uitgevoerd op akoestische gitaar, mondharmonica, percussie, cajon en de aangename stem van Ilse Van Dooren.

Luther's

Luther’s is een jonge Roots band uit Leiden met een frisse benadering van Blues en Soul. Ze spelen authentieke Chicago Soul en Delta Blues, denk aan Muddy Waters, Buddy Guy, Eric Clapton en daarop  geïnspireerd eigen werk en uitstapjes naar Surf&Reggae en Roots&Roll.

Gitarist/vocalist en naamgever van de band is Lothar Wijnvoord. Hij kreeg de Blues met de paplepel ingegeven. Al op zijn elfde leerde hij de eerste gitaarakkoorden van zijn vader, die hem liet meespelen met platen en dvd’s. Grote invloeden zijn o.m. Eelco Gelling, Led Zeppelin, Eric Clapton maar ook J.J. Cale. 

Mad Lee

Vervlogen tijden herleven met Mad Lee. Vier doorgewinterde muzikanten brengen een eerbetoon aan de legendarische muziekhelden die voor deze enthousiaste Bluesrockers een goed voorbeeld waren.

Sinds begin 2019 is Mad Lee regelmatig te zien op de Nederlandse podia en in muziekcafe's door het hele land. Ook is de band regelmatig in Duitsland te vinden en een enkele keer in België. De herkenbare Blues en Rock classics zijn in een wat steviger jasje gestoken en 'live' druipt de passie ervan af. Eerlijke muziek met veel energie gebracht in een eigen stijl.

Energieke sfeer, nostalgie herkenning en een swingend publiek kenmerkt een optreden van Mad Lee met favorieten van bijvoorbeeld Allman Brothers, AlbertCollins, Freddy, B.B. en Albert King, Eric Clapton, Small Faces, Stevie Ray Vaughan, Thin Lizzy, the Free, Gary Moore, Peter Green & Fleetwood Mac, enz. 

MarbleTones

De MarbleTones zijn dé fifties bluesband die je gezien moet hebben. Zanger-bassist Anne-Maarten van Heuvelen, mondharmonica virtuoos Ben Bouman, buizenversterkersdokter en gitarist Arie-Jan Folkerts en slagwerkmonster Paolo de Stigter zetten samen een spetterende blues show neer.

De band werd opgericht in 2000 en ze speelden de afgelopen twee decennia met veel succes in binnen- en buitenland van Finland en Engeland tot aan San Francisco. Ze maakten drie albums en speelden in Nederland op de meeste blues podia. In 2018 namen ze deel aan de finale van de Dutch Blues Challenge.

Pak je kans en ga kijken hoe ze eigen nummers en klassiekers uit de 50’s swingend neerzetten met in alle nummers de steeds voelbare onderhuidse groove die zo typerend is voor de MarbleTones.

Melatti & Ivar

Melatti en Ivar, een combinatie vol muzikaal vakmanschap, die Melatti aan de muziekacademie in Londen en Ivar aan het conservatorium in Amsterdam hebben opgedaan. Maar vooral zullen deze twee je meenemen op een reis vol gevoel.

Bij Melatti's eigen nummers waan je jezelf tijdens een Bluesy februari-avond, even op de hete straten van Andalucía, die zij als nomade regelmatig met haar hond aan haar zijde vulde met poëtische verhalen, zwoele zang en hypnotiserende ritmes.
De talentvolle gitarist Ivar zal haar ondersteunen met strakke licks en originele solo's. Hiernaast spelen zij catchy covers met een rauw randje, die Melatti en Ivar eigen maken met hun aanstekelijke connectie en een flinke dosis speelsheid.

Een unieke kans om deze twee artiesten samen mee te maken.

Men In Blues

Een betere bluesband dan deze zul je niet snel vinden. Zanger-gitarist Chris Koenen en bassist Aad van Pijlen zijn twee levende legendes. Beide mannen hebben mega ervaring in formaties als Livin’ Blues en in de band van Jules Deelder.

De meesters van dit genre wisten klasse jongens om zich heen te verzamelen en zo ontstond Men in Blues. Een band met een repertoire dat recht door zee is, soms ingetogen èn met de niet onbelangrijke unieke sound van een Hammondorgel plots ook funky kan zijn. Een swingende, stevige bluesband met een repertoire van o.a. Bob Dylan, Willie Dixon, Big Bill Broonzy, Rolling Stones, Howlin’ Wolf, T-Bone Walker, Canned Heat en natuurlijk... die eigen nummers!

Mojo Hand

Mojo Hand is een 4-mans band met het Blues-hart op de juiste plaats. Met een gevarieerd repertoire van eigen en bewerkte nummers worden diverse stijlen met veel passie en vooral plezier ten gehore gebracht. Van ingetogen naar swingend, van Texas naar Chicago en af en toe met een vleugje Funk, Mojo Hand neemt je mee op hun Blues Cruise.

Door de uitgebreide instrumentale bezetting (organ, piano, bluesharp, gitaar, drums, bas en tweestemmige zang) is hun sound breed en divers. Check hun YoupTube presentatie en Join the Mojo Hand.

 

Mudbirds

the Mudbirds: een grensverleggend blues duo op zoek naar nieuwe originele geluiden, moderne harmonieën, onverwachte ritmes en een zeldzame combinatie van mondharmonica en diverse slide-gitaar instrumenten. Niet makkelijk om te plaatsen, ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar!

the Mudbirds bestaan sinds 2007 en spelen aanvankelijk eigenzinnige bewerkingen van blues-traditionals, maar al gauw onstaan er ook eigen nummers. Zo veel mogelijk proberen ze in hun eigen composities de gebaande paden te vermijden. Binnen het blues-idioom nieuwe dingen doen, daar gaat het hun om, er is nog veel te ontdekken. Blues blijft de basis maar hier en daar hoor je duidelijk de invloed van verschillende muziekstromingen zoals bv. wereld muziek, minimal music, Ierse muziek, Oosterse muziek en bluegrass. Misschien zou je dat ‘World Blues’ kunnen noemen.

Hun eerste CD ‘Slick Blues’ is met veel lof onthaald. In de finale van de Dutch Blues Challenge 2023 heeft de vakjury the Mudbirds als winnaar aangewezen in de categorie solo/duo's. Daardoor zullen zij NL vertegenwoordigen tijdens de Int. Blues Challenge in Memphis.
Alan Laws (UK) is eind jaren 70  begonnen als 'busker' (straat muzikant) in de Londense metro. Hij is een harmonica-virtuoos en combineert techniek met krachtige, maar ook subtiele tonen.
René Tweehuysen (NL) is een lap-slide en bottleneck-slide gitaar specialist met een unieke stijl. Binnen the Mudbirds geeft hij op een persoonlijke en uiterst dynamische wijze kleur aan de muziek.

Nightcall

Nightcall is in 1989 opgericht en was oorspronkelijk een bluesband. Sinds 2014 speelt de band in de huidige samenstelling en is de muziekstijl meer de kant uitgegaan van Rock & Roll, Rockabilly en Country. Maar natuurlijk staat er ook nog blues op het repertoire. De setlijst bevat voor een groot deel nummers uit de jaren ’50 en '60.

De meeste leden speelden eerder in bands met uiteenlopende muziekstijlen. Hierdoor heeft Nightcall een gevarieerd repertoire en staat de band garant voor een spetterend optreden.

 

No Smoke

No Smoke is een vierkoppige groep uit Amsterdam. De groep brengt haar eigen muzikale repertoire, dat merendeels bestaat uit bluesrock met pop- en country-invloeden.

Frontman Kevin Chapman is geboren in Plymouth (UK) en opgegroeid in Duitsland, Cyprus en Libië. Op zijn 15e speelde hij op het eerste grote podium en hij is sindsdien on the road. Kevin was in de jaren 80 en 90 succesvol met de Engelse band Old Tennis Shoes (During the 70's they came over to the Netherlands to do a 2-week tour which lasted more than 20 years! ;-)
Rei Satoshi is een componiste, arrangeur en ambidextreus gitarist geboren in Kobe in Japan. Zij speelt zowel links als rechtshandig en staat ieder optreden garant voor fenomenaal vuurwerk op haar gitaren.
Franklin Majid is geboren in Bandung Indonesië. Met de legendarische Nederlandse band de Tee Set uit Delft had Franklin 24 hits vanaf 1967 tot 1990. Wereldhits, met gouden platen in o.a. Zuid Afrika en Nieuw Zeeland.
Johnny Contini is geboren in Amsterdam maar heeft zijn wortels ook in Italië en Oregon. Van oorsprong zanger\gitarist maar is later overgestapt naar de drums. In 1985 leerde hij het clave concept en diverse ritme patronen van Stephany Chapman (New York) en later Ricardo Abreu (Cuba; Los Papines).

Line-Up:
Kevin Chapman – Zang, Gitaar
Rei Satoshi – Gitaar, Chorus
Franklin Majid – Bass, Chorus
Johnny Contini – Drums, Chorus

In juni 2022 heeft de band het Album No Smoke No Mirrors uitgebracht, met een 10-tal knallende eigen nummers. De naam van het album komt uit de wereld van de illusionisten. Alles wat je ziet is “echt“, geen trucjes met rook en spiegels.
We citeren uit de recensie in Blues Magazine van 6 juni 2023 (https://www.bluesmagazine.nl/album-recensie-no-smoke-no-smoke-no-mirrors/):
"No Smoke, is een nog niet ontdekte parel in de Nederlandse popmuziek, heerlijk tijdloze liedjes gemaakt door vier op en top muzikanten." 
"Superlatieven schieten te kort, maar dit soort muziek mag geen onbekend bestaan leiden, dit moet gehoord worden."

Out of the Blue

Out of the Blue speelt Americana en Blues covers, meestal overgoten met een eigen Blues en 60's Rock sausje.

Voor deze gelegenheid spelen ze unplugged en brengen ze nummers van onder meer thee Stones, Johnny Cash, Eric Clapton, Creedence en Stevie Ray Vaughan. De leden van de band zijn afkomstig uit het Groene Hart en Delft. Zij spelen met veel enthousiasme en staan garant voor een aangename, bluesy sfeer.

Phil Bee & Band

Phil Bee komt met een 6-mans band naar Delft! Dus dat belooft vette Hammond en Rhodes sounds, meesterlijk gitaarwerk met daarbovenop de onvolprezen Blues & Soul stem van Phil. zijn stemgeluid wordt vaak vergeleken met Joe Cocker maar het is veel meer dan dat. Rauw, melodieus, ongepolijst, ondersteund door een superstrakke band.

Phil Bee speelt al meer dan 30 jaar op internationale podia met diverse bands, o.a. the Buzztones en PB's Freedom. Dat resulteerde in een trofeekast met diverse Dutch Blues Awards in de categorie beste zanger, beste album (2x) en beste band! In 2021 won hij the Voice Senior overtuigend. Phil speelde en tourde met o.a. Steve Lukather (Toto), Noel Redding (Jimi Hendrix Experience) en Jan Akkerman.

Laat je omver blazen door de Blue Eyed Soul van Phil Bee met de beste Blues Band van NL: volgens Dutch Blues Foundation is Live in Tivoli Vredenburg het beste album van 2022!

Preacher Men

Scheurende saxofoonkreten, gruizig diep-groovend Hammond orgel, back beats waarbij stilzitten praktisch onmogelijk is.

Preacher Men is een van de bekendste Jazz & Blues formaties van Nederland en in 2019 waren zij de winnaar van de Edison Publieksprijs. In een verrassend programma met nieuwe muziek worden muzikale verhalen over de Blues verteld en introduceren zij een instrument met bijzonder expressieve mogelijkheden: de Blueshorn.

Rack 'm UP

Rack 'm UP is een formatie die al enkele jaren meedraait. De band is te vinden op Classic Cars Evenementen en diverse festivals in binnen- en buitenland. Met jaren ervaring zal het voor deze muzikanten geen probleem zijn om op elk locatie een goede sfeer neer te zetten!

Al enkele jaren verzorgden deze muzikanten de afterparty van Brielle Blues en hebben tevens op het hoofdpodium op de Brielse Turfkade gestaan. Het repertoire van Rack 'm UP bestaat uit pompende Chicago Blues, swingende Rock & Roll en een vleugje Country. Drijvende krachten zijn zanger/gitarist Wilfried Konings en drummer Cor "Mad Max" Fens. Zij worden bijgestaan door sologitarist Hans van den Bosch en bassist Henry Schreuders.

Ralph de Jongh & Tim Birkenholz

Tim timmert lekker aan de weg. In 2016 ging hij voor het eerst met zijn muziek naar buiten en nu gaat het snel. Hij staat nu met grootheden als Ralph de Jongh en Ruben Hoeke op het podium.

Ralph legt als in een trance zijn ziel bloot tijdens zijn concerten. In een stijl waarin alleen Ralph de Jongh kan optreden, in een fenomenale atmosfeer, waarin we kunnen terugdromen naar de tijden van de vooroorlogse blues en de jaren zestig van Keith Richards en Mick Jagger. Ervaar de schoonheid van dit fenomeen. Dit is Puur.... Dit is Emotie.

 

Richville

Richville is een nieuw project van gitarist/zanger Richard van Bergen en drummer Jody van Ooijen, die al meer dan 15 jaar de podia delen in heel Europa. 

Richville treedt op als duo en kan worden omschreven als rauw en ontdaan van alle franje. Geïnspireerd door het tijdperk waarin de Blues een overgang maakte van akoestisch naar elektrisch. Richville is een mix van trance-achtige Delta Blues & Boogie, met New Orleans-ritmes als basis. 

Bluesmuziek was immers oorspronkelijk dansmuziek en geen excuus voor het grenzeloze shredden dat je tegenwoordig zo vaak hoort. Richville richt zich vooral op de essentie van de Roots: No fancy stuff, it's all about the groove folks! 

Hun debuut-cd "Richville" bevat 11 originelen en is in L.A. gemasterd door Martin Pradler, de producer voor o.a. Ry Cooder en John Mayer.

Robbert Duijf (Solo)

Zanger-gitarist Robbert Duijf, is een passievol muzikant die puur, oprecht en vol overgave zijn muziek presenteert. Zijn songs gaan over liefde, verdriet, vriendschap, angst en de dood, zaken die iedereen bezighoudt. Zijn gitaarspel is toegewijd en vol overgave, early finger picking blues in open en standaard tuning aangevuld met veel slide werk.

Zijn invloeden komen vooral uit gospel en early blues. De grote namen die daaruit voortkwamen, zoals Charlie Patton, Sun House, Robert Johnson en het vroege werk van Muddy Waters maken met hun verhalen en opnames zo’n indruk op hem, dat hij als snel bezeten raakt van deze eenvoud en de puurheid. Met zijn gedrevenheid is het geen wonder dat hij in 2019 solo winnaar werd van de Dutch Blues Challenge en zodoende in januari 2020 Nederland vertegenwoordigde bij de Internationale Blues Challenge in Memphis (USA). In 2023 won Robbert opnieuw de DBC, ditmaal met zijn band dus in januari nog in Memphis en nu in Delft: Grote klasse!

Robbert Duijf Band

Zanger-gitarist Robbert Duijf, is een passievol muzikant die puur, oprecht en vol overgave zijn muziek presenteert. Zijn songs gaan over liefde, verdriet, vriendschap, angst en de dood, zaken die iedereen bezighoudt. Zijn gitaarspel is toegewijd en vol overgave, early finger picking blues in open en standaard tuning aangevuld met veel slide werk.

Zijn invloeden komen vooral uit gospel en early blues. De grote namen die daaruit voortkwamen, zoals Charlie Patton, Sun House, Robert Johnson en het vroege werk van Muddy Waters maken met hun verhalen en opnames zo’n indruk op hem, dat hij als snel bezeten raakt van deze eenvoud en de puurheid. Met zijn gedrevenheid is het geen wonder dat hij in 2019 solo winnaar werd van de Dutch Blues Challenge en zodoende in januari 2020 Nederland vertegenwoordigde bij de Internationale Blues Challenge in Memphis (USA). In 2023 won Robbert opnieuw de DBC, ditmaal met zijn band dus in januari nog in Memphis en nu in Delft: Grote klasse!

Robbert Fossen Band

Robbert Fossen Band bestaat al sinds 2006 en heeft diverse bezettingen gekend. De stijl en het repertoire waren veelal gebaseerd op de Chicago Blues maar de band zoekt nu veel meer de breedte op. Daardoor zijn er in de Robbert Fossen Band ook soul-, gospel- en rhythm & blues invloeden te horen.

De band neemt het publiek mee op een muzikale reis van Chicago naar New Orleans en weer terug.

 

Rough 'n Tumble

Met hun energieke live optredens spelen de mannen van Rough ’n Tumble al jaren vele podia plat. Zoals het blad Oor schreef staat de band voor “Hondsbrutaal scheurende Rock en groovende R&B met een Bluesy braam.”

De band toerde o.a. met Pretty Things, Ten Years After en Robin Trower. Eigen werk en klassiekers van Creedence, de Earring en de Stones wisselen elkaar op het podium in hoog tempo af.

De band bestaat uit de gebroeders Anton en Martin Moesker (zang, harmonica en gitaren), Arthur Delandes op bas en op drums Rob Louwers, die onder meer speelde met legendes als Link Wray, Q65 en Eric Geevers.

Rough ’n Tumble heeft 2 albums uitgebracht: Going Places (2001) en Live at the Wangbar (2004), waarover het blad Fret schreef: “Heerlijke Rhythm & Blues platen!”

Route 61

Route 61 speelt een afwisselend repertoire van conventionele tot hedendaagse bluesrock in de stijl van BB King, Cuby & the Blizards, John Lee Hooker, Ford Brothers, John Mayall en vele andere blueslegendes aangevuld met eigen werk. 

Na het uitkomen van de CD’s “Old Friends New Friends” en “Never Throw Away Your Old Shoes” die zeer positief zijn ontvangen, is Route 61 regelmatig te horen in live radio uitzendingen.

De strakke ritmesectie, verzorgd door Wim van Hamersveld en Rinus Vink, vormt de basis van Route 61. De subtiele en opzwepende gitaarpartijen van Steven de Bruijn prikkelen de luisteraar. De rauwe stem van John de Groot en het indringende harmonica spel van Carolus van Kuilenburg completeren het geluid van Route 61: aanrader.

Rubber Soul

Beleef de energie van the Beatles live. RubberSoul zorgt voor een authentiek geluid zoals we dat kennen van de 60's concerten; meeslepend en vol energie.

RubberSoul is een 4-koppige band die al jaren samen speelt en oefent in het KabelDistrikt.

Slap'n Quiff & the Uncles

Slap'n Quiff werd eerder al omschreven als één van de beste Roots & Rockabilly bands van België in het online muziek magazine Keysandchords.com: "Met Slap'n Quiff op upright bass heeft het trio niet alleen een steengoede bassist maar bovendien een uitstekend zanger in huis. Voeg daarbij de klokvaste drummer Uncle Bob en leadgitarist Uncle Yves die weet hoe hij de zes snaren moet bewerken en niets staat succes nog in de weg.

Een ander punt en net zo belangrijk is de repertoirekeuze. Hier trapt het trio niet in de openstaande val. Eigen werk en covers. Covers? Akkoord ... maar dan geen voor de hand liggende! Neen, dit trio kiest duidelijk voor een eigen aanpak. Hun mix van Blues, Country, in de fifties gewortelde Rock & Roll en Rockabilly, gemarineerd in een (naar eigen zeggen) Tarantino sausje, is hiervan het overtuigend bewijs."

Southend 68

Southend 68 speelt lekkere pop- en rockcovers. De ervaren band uit de omgeving van Delft is al geruime tijd actief en speelt uiteenlopende en herkenbare hits, voornamelijk uit de jaren ‘70-’90.

Nummers van o.a. Creedence Clearwater Revival, The Doors, Anouk, Donna Summer passeren de revue. Met een zanger en zangeres in de gelederen komen diverse stijlen aan bod: van melodieus tot stevig. Kortom: een lekker middagje rocken!

Southend 68 bestaat uit:
Marjoleine Ditz - zang
Gerard Nijboer - gitaar
Ton Schilt - zang, gitaar
René Poortvliet - bas
Marcel van den Bosch - drums

Straight UP Hogs

Heftige en intense Blues met veel ruimte voor een stampend en puffend Hammond orgel. Als zanger/organist Thijs Sijbrandij dit bakbeest niet met handen en voeten teistert, geeft hij zijn stembanden en bluesharp op hun donder, hierbij enthousiast gesteund door zijn drie Haagse medemuzikanten.
 

Stripped

Vanaf de vroege jaren zestig hebben the Stones zich aan allerlei muziekstijlen gewaagd! Maar het begon vanaf 1962 met Blues covers van o.a. Muddy Waters, Howlin’ Wolf en Jimmy Reed. Stones tributeband Stripped speelt vanmiddag de Blues songs van de prille jaren zestig tot en met de klassiekers uit 60 jaar Rock geschiedenis.

Meezingen en dansen zijn op dit "feest van de herkenning" vaste prik! De muzikanten staan garant voor heerlijk gitaarwerk en een swingende show! IT’s ONLY ROCK N ROLL maar tijdens Delft Blues gaat Stripped nog eens extra terug naar de Blues Roots van de Stones: Rolling the Blues!

Supersonics

SuperSonics! In een notendop? 

Originele muziek uit het zuiden van Nederland, met invloeden van rockabilly, rock 'n roll, een vleugje blues, een hint van country en wat jaren 60 vibes. 

Sweet Mary Jane

Sinds de oprichting in 2014 heeft Sweet Mary Jane als power trio een kleine 500 shows gedaan in heel veel zalen in Nederland, Duitsland en België. Dit trio, geformeerd rond frontman Fred van Willigen, is geïnspireerd door de Blues-Rock gitaarhelden. Met enkele nummers van Rory Gallagher en Thin Lizzy wordt ook de Ierse oorsprong van Sweet Mary Jane niet vergeten.

In 2018 is het album Underwater World in eigen beheer uitgebracht, gevolgd door een promotietour langs lokale radiostations. Om de afgelopen 3 jaar met muziek bezig te blijven heeft Fred van Willigen pakweg 200 songs opgenomen op zijn zolderkamertje. Voor de liefhebbers zijn deze te vinden op de Sweet Mary Jane en Fred van Willigen Facebook pagina's. Inmiddels is ook part two van Underwater World uitgebracht.

Sweet Mary Jane heeft dus niet stil gezeten sinds het laatste bezoek aan Delft en er is met nieuw bloed in de band aan een nieuw repertoire gewerkt. Naast eigen werk is er nog meer aandacht voor de Blues, met name van Junior Wells, Howlin Wolf, Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Skip James en Albert King. Natuurlijk allemaal in dat heerlijke Sweet Mary Jane jasje.

TABS

Blues & Soul uit Den Haag
Tabs is een band met 60`s & 70`s Pop, Soul en vooral Blues in een eigen jasje. Het resultaat is verrassend en opwindend.

Skippy de zanger is een bekendheid in Den Haag en steelt de harten van het publiek. Meeslepende ballads zijn een specialiteit van hem. Ze spelen een zeer gevariëerd programma en hebben ervaring in zowel kleine kroegen als op grotere podia.

TABS heeft the Cover Battle 2012 gewonnen en de halve finale van Clash of the Coverbands 2014 gehaald. Ze hebben gespeeld op het Zeeheldenfestival en op Parkpop. TABS als het moet rocken en rollen!!

TABS is RUIG & ONTROEREND!

The Hoochies

Richard Koster, zang en harmonica (Cuban Heels) en Roelof Meijeringh op gitaar (Boyd Small, Memo Gonzalez), vormen de spil van deze band. De ritmesectie bestaat uit Lut Luttik ( Drippin’Honey) op Bas en Chiel ten Vaarwerk (Cuban Heels) op Drums.

In bovengenoemde bands maar ook in andere samenstellingen hebben de mannen hun sporen al verdiend. Hoog tijd om samen wat op te starten om hun gezamenlijke passie van ongepolijste blues te delen. Wat mogen we verwachten: vette blues, overtuigende Chicago Bluesharp en no nonsens rauwe boogie in de traditie van Little Walter, the Red Devils en Sean Costello.

Kortom, the Hoochies spelen de blues alsof ze door de duivel op hun hielen worden gezeten.

The Men – Unplugged

The Men – Unplugged bestaan uit George Reijnders op de Bluesharp en Gerrit van der Spaan op gitaar en zang. Dit duo heeft een geheel eigen sound en speelt (h)eerlijke Blues & Country traditionals en eigen nummers.

WEEKEND
In mei 2013 zag hun eerste CD “Weekend” het levenslicht met daarop eigen nummers maar ook vertolkingen van o.a. Rory Gallagher’s Out of the Western Plain, de traditional “House of the Rising Sun” en “Going up the Country”.

ON THE ROAD
Met de uitbreiding van het repertoire werd het tijd om weer een aantal nieuwe nummers vast te leggen op hun nieuwe CD “On the Road”. Altijd een muzikaal feest als the Men – Unplugged zijn geweest!

the Rude Move

Opgericht onder de rook van Rotterdam heeft the Rude Move als verrassende en energieke Blues band een goede naam opgebouwd. Met stevige maar vooral gevarieerde Blues Rock covers en rauwe of meeslepende solo's, een gevoelige slow of een stevige rock & roll song dragen deze heren hun steentje bij aan de Blues scène.

Repertoire van Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, ZZ Top, Omar & the Howlers wordt afgewisseld met eigen composities. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan, bracht the Rude Move in 2018 de CD “Blues Is My Only Friend” uit. Live wordt met passie gespeeld want op het podium heeft dit trio altijd plezier en daar ligt de kracht van deze band.

the Weepers

The Weepers brengen toffe Rhythm & Blues uit de 50's en 60's, gespeeld in het derde millenium. In uitvoeringen waarbij stilzitten geen optie meer is. Let your hair down and have a natural ball! Het voelt als een droom en iedereen aanwezig deelt mee in deze ervaring.

Country zonder Stetson, Blues met een Traan en Rock & Roll als een Stoomtrein. The Weepers vinden hun inspiratie bij Robert Johnson, T-Bone Walker, Eric Clapton en Carl Perkins maar we hebben ook goed naar Stevie Ray Vaughan, BB King, Red Devils en Stray Cats geluisterd.

Wat nou vernieuwend? Wat nou eigentijds? Drie accoorden, drie instrumenten, een koffer vol goeie songs! De omstandigheden bepalen welke: Blue Moon, Glamour, Mean Woman, Dynamite Duckwalk! In één stevige basis-set of een avondvullend programma. Dit trio swingt, rockt & rollt elk publiek en elke gelegenheid. Als je op zoek bent naar een muzikale reis naar de roots van Blues en Rock & Roll dan zijn the Weepers de band voor jou!

Tom's Place

Tom's Place is Tom Verhoeven (harmonica, zang) uit Baarle Hertog (BE) en Pieter Place (gitaar, percussie) uit Tilburg (NL), kennen elkaar van the Antone's (finalisten Dutch Blues Challenge in 2014). Als sidekick hiervan ontstond het duo Tom's Place (finalisten Belgium Blues Challenge in 2018) vanuit een gezamelijke liefde voor de vooroorlogse Bluesstijlen.

Tom en Pieter verenigen het noorden en het zuiden van de VS in zowel bekende nummers als eigen werk. Ze mengen het geluid van Chicago en de Delta op een volstrekt eigen authentieke manier. Hun sound is zowel voor de doorwinterde liefhebber als voor de met dit genre onbekende een mooie belevenis.

Veldman Vintage Project

Na jarenlang toonaangevend eigen werk, nu een serieus ‘Vintage Project’ van zanger-gitarist Gerrit Veldman. Een deep dive naar de periode waar zijn voorliefde voor muziek ligt: eind jaren 60, begin 70’s. Van Jimi Hendrix tot the Stones en van Cream tot Creedence. Een tribute aan de periode van 1965 tot 1975 en wat te denken van Rory Gallagher, Carlos Santana of Crosby, Stills, Nash & Young?

Veldman Vintage Project brengt hun songs op hoogstaand niveau. Stuk voor stuk nummers uit die legendarische periode van de eerste grote festivals. Ga je mee terug naar Monterey (1968), Woodstock (1969) en Kralingen (1970)? Veldman zelf geniet hier enorm van, dat zul je zien en horen. Maar de band wil vooral jóu dat vintage gevoel geven. Met een heerlijk seventies repertoire en een groot aha-effect!

Gerrit Veldman tourde de afgelopen jaren met bassist Tenny Tahamata en drummer Mathieu van Uden. Een ritmesectie die zo goed beviel dat hij ze ook vroeg mee te doen in dit Vintage Project. Ze waren direct enthousiast en Tenny opperde al snel Roland Bakker – jarenlang zijn muzikale maatje in de Julian Sas Band – als toetsenist voor dit project. Ook Roland was enthousiast en blijkt bovendien uitermate goed uit de voeten te kunnen met dit repertoire. Laat je dus muzikaal verrassen door deze ervaren muzikanten. Veldman Vintage Project: een unieke ‘around seventies’ band!

Vinnie's Vice

Vingervlugge Virtuositeit van Vinnie's Vice: dit power trio speelt hoofdzakelijk eigen werk met een catchy jaren 60&70 feel. Lekker kleurrijk!
Vinnie's inspiratie komt van Stevie Ray Vaughan en Scott Henderson maar ook van Jeff Beck, Led Zeppelin, Miles Davis, Stevie Wonder, Jimi Hendrix en John Mayer.

Vincent is een gedreven, doorleefde en ervaren muzikant met een diepe, dynamische toon, verfijnd en toch energiek. Met de jonge talenten Ehran als rock drummer en Eljo als een jazzy gospel bassist is de band veelzijdig en op elkaar ingespeeld.
Vinnie's Drive is hun eerste EP met drie originals en één Vinnie's Vice-inatie, een eigenwijze cover dus.

Collega-gitarist Eef Aalbers en blues promotor Johan Derksen zijn het met elkaar eens: "Een ge-wel-dige gitarist!" en de recensie van Vinnie's mentor Scott Henderson klinkt ook als een klok: "You've got a great tone, man!"

Vintage Brothers

Vintage Brothers is een uniek Blues duo, dat sinds 2004 optreedt in de kroegen, lokalen, festivals en zelfs in huiskamer settings. De opzet van Jan en Rinus van Rijn is om oude Blues songs te bewerken naar een bezetting van slechts een gitaar en een mondharp, daarnaast maken ze ook eigen nummers. Er wordt gestoeid met andere ritmes en toonsoorten omdat zij niet alleen willen kopiëren maar de nummers een eigen vertaling willen geven.

De solopartijen worden geïmproviseerd, waarin je het Jazzy karakter terug vindt van de Vintage Brothers, een traditie die zij zullen blijven vasthouden. Mede daarom is ieder optreden weer anders, van meeslepend en emotioneel, naar energiek en drijvend. Chicago Blues met een scheut Rock en Jazz typeert de Vintage Brothers stijl het beste. Muziek om naar te luisteren, bij te mijmeren, om bij te eten, te drinken en zeker ook om op te dansen. Ga terug naar de tijd van de Juke Joints, een zweterige kroeg. Dat is de sfeer van de Blues met de Vintage Brothers.

Walter & Kiers

Al jaren twee hoofdrolspelers in de Delftse muziekwereld en al jaren vaste klant, nee vaste leveranciers van Delft Blues: Walter & Kiers!

Ron Walter is muziekdocent en heeft in die hoedanigheid al heel wat Delvenaren en Delftenaren de snaartechnieken bijgebracht. Hij was een van de zangers/gitaristen van de befaamde Delftse Zappa Tribute band Cuccurillo Brillo Brullo. Walter weet z’n passie voor de soul en funk en rock’n roll op verfijnde wijze weer te geven onder de artiestennaam Walter & Friends. In formaties van 2, 3 of 4 personen speelt Walter samen met muzikanten van grote naam.

Groot van naam en in lengte, dat is Kiers en als hij zijn sax op zijn kin balanceert stijgt hij zelfs ruim boven de 2 meter vijftig uit. Maar wat altijd overal boven uitstijgt is zijn spel op de met hem vereeuwigde saxofoon. Wouter Kiers speelt veel in theaters, in het verleden trad hij regelmatig op met Hans Dulfer en Delft staat vast op zijn lijst van jaarlijkse bezoeken.

De Blueszondag wordt weer een feest vol extra blues en soul getinte sounds van deze muzikale jongens. In de setlijst staan nummers van Willie Dixon, Stevie Wonder, Donny Hathaway en Billy Holiday. Allen op eigen wijze gearrangeerd. Verrassend en uit het hart gespeeld!

What the Frnk

Van ingetogen groot naar keihard klein. Een herkenbare eigen sound, overtuigend gebracht. Dat is What the Frnk. Live zijn ze op hun best, in de kroeg of op een festival, als er maar een professioneel podium onder zit.

Frank Schurgers (gitaar en vocals) is degene die uitgelaten en solerend voorop staat. Maar daaromheen staat minstens zoveel muzikale en ritmische energie. Guus van Lankveld op Rhodes en Hammond, Twan van Hoof speelt basgitaar en Too Pierik zit achter de drums.

De blazerssectie in de vorm van the Longhorns is een welkome aanvulling, een frisse wind er doorheen. What the Frnk, een lekkere live band voor elk zichzelf respecterende kroeg of festival. Oordeel, luister en beweeg zelf.

Wooden Paul

Wooden Paul is een band met passie voor de bluesrock van Rory Gallagher uit de jaren zeventig. Muziek die nog steeds springlevend is.

De band is ruim 40 jaar geleden opgericht en nog steeds spatten de vonken er bij elk optreden vanaf. Live optredens zijn altijd zeer energiek en staan bekend om de interactie met het publiek. De rode draad tijdens de optredens zijn de vele hits uit de Irish Tour periode van Rory Gallagher. Je hoeft geen fan van bluesrock te zijn om dik te genieten van een paar uur Wooden Paul.

Beleef het mee...
 

Wouter Kiers Band

De nieuwste nieuwe band van tenorsaxofonist Wouter Kiers! Met hele dikke knipoog naar Kiers' eerdere formatie Blood Sweat & Kiers (2005-2015).

Aanvankelijk bedoeld als gelegenheidsbezetting voor het Brielle Blues Festival 2022 maar wegens groot succes besloten door te gaan als nieuwe band. Ook nu zal de muziek weer een aanstekelijke mix omvatten van blues & soul, rock & roll, jazz & funk!

Wouter Kiers – tenorsaxofoon/zang
Lothar Wijnvoord – gitaar/zang
Ab Hansen – basgitaar/zang
Boris Weijers – drums

Bluesfestival Delft

Stichting Horeca Muziekfestivals Delft
p/a Pauwenstein 23
2289 BT Rijswijk

Programmering bands

Esther Menke
info@bluesther.nl