MONDHARMONICA WORKSHOP

Zaterdag 25 februari, 14.00 uur.
Hampshire Hotel Delft Centre, Koepoortplaats 3.

Altijd al mondharmonica willen spelen? Liefhebbers kunnen in no time het basisprincipe leren.
Niet alleen voor de blues, maar ook voor andere muziekstijlen.

Prijs: € 25,-- p.p.
(incl. deze professionele mondharmonica).
Vooraf inschrijven via delft@harmonicaworkshops.nl

Niet voor niets is de mondharmonica al jaren onverminderd populair.
De succesvolle workshop vindt dit jaar wederom plaats in de foyer van het Hampshire Hotel Delft Centre. Alle deelnemers krijgen een fonkelnieuwe bluesharmonica cadeau, waarmee meteen muziek gemaakt gaat worden!
Binnen een kwartier speelt iedereen zijn of haar eerste melodie!

Deelnemers aan de workshop hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben om mee te kunnen doen. De workshop duurt anderhalf uur; in de pauze en na afloop is er de mogelijkheid om nog even te oefenen en van alles te vragen.

"Wat zo uniek is aan deze workshop is dat je met niets begint en na ruim een uur lol naar buiten komt met je eigen harmonica waar je ook echt al wat op kunt spelen!"

MEEDOEN

Deelname kost € 25,- en dat is inclusief een nieuwe harmonica in de toonsoort C.
Reserveren voor de workshop via delft@harmonicaworkshops.nl 
Locatie: Hampshire Hotel Delft Centre, Koepoortplaats 3, Delft. 
Aanvang: 25 februari,14.00 uur.

Les Chats Cadiens — Veerkracht uit het Moeras

Zondag 26 februari 14.30 uur.
HAL015 aan de Schieweg 15B

In een fascinerend theaterconcert schetst deze Delftse band met eigen songs de ontstaansgeschiedenis van de Cajun en Zydeco: swingende accordeon Blues uit het hart van Louisiana. Veerkracht uit het Moeras is een feestelijke voorstelling, die hierna op tournee door het land gaat.

Kortom: fantastische muziek door klasse-muzikanten!
Prijs: € 15,-- p.p.

In de moerassen van Louisiana zwaait de deur van een dorpscafé even open voor nieuwe gasten. Flarden van swingende dansmuziek, met een accordeon en viool, wapperen naar buiten. Het is feest, deze avond in die zompige Mississippi delta, met zijn sliertig bemoste watercypressen en roerloos drijvende alligators.

Aanstekelijk
Zo’n feestelijk sfeertje wordt het ook in de theatervoorstelling ‘Veerkracht uit het Moeras’ van de Delftse band Les Chats Cadiens. De schijnwerpers zijn nu eens niet gericht op de Blues of de Jazz en marching bands uit New Orleans, maar op de Cajun en Zydeco uit de ‘swamps’, de mysterieuze moerassen ten westen van die beroemde muziekstad. Want daar bevindt zich de kraamkamer van de ‘vrolijke tak van de Blues’, met een accordeon als aanjager.
“Cajun en Zydeco zijn eigenlijk een wonder van kruisbestuiving”, zegt bandleider Henk de Kat. “Het is een versmelting van de ritmes van oude twosteps en walsen van vroege Franse emigranten naar Canada, de Afrikaanse ritmes van zwarte, slaafgemaakte katoenplukkers en de percussie van de oorspronkelijke indianen in de Mississippi delta. Drie bevolkingsgroepen die elk in de moerassen van Louisiana zijn beland na wrede deportaties... en dan bloeit er uiteindelijk tóch zo’n swingende muziek op. Dat is de wonderbaarlijke kracht van muziek, de veerkracht van de mens.”

Eigen songs
De Kat formeerde 40 jaar geleden de eerste Nederlandse band die zich verdiepte in die twee verwante stijlen. Als vernieuwende Zydeco-pionier stond hij drie keer op het North Sea Jazz festival, twee keer werd hij door publiek en de internationale muziekindustrie uitgeroepen tot ‘Beste Bluesaccordeonist van Europa’.
De band brengt een repertoire van eigen, melodische composities, die telkens een stukje belichten van de wrange ontstaansgeschiedenis achter die nu zo feestelijke moerasblues. Zo is er natuurlijk aandacht voor de legendarische Clifton Chenier, de ‘BB King op accordeon’ uit Lafayette. Meer in Cajunstijl is  een song over de Franse boeren en vissers die begin 17e eeuw nog zo hoopvol naar hun ‘Acadie’ in Canada voeren. Maar ook invloeden van naburige Texmex komen voorbij en een verrassing: er klinkt ook Jive uit de thuislanden-periode van Zuid-Afrika.

Accordeon bas
De nummers in het zeer gevarieerde theaterprogramma ‘Veerkracht uit het Moeras’ worden driestemmig gezongen, beurtelings in het Frans en Engels. De sound van Les Chats Cadiens is intiem en qua bezetting uniek, omdat Henk de Kat op zijn accordeon ook alle baspartijen voor zijn rekening neemt. Drummer en muziekdocent Jeroen Elfferich speelt daarop in met Jazzy ritme-variaties. Op wasbord, triangel en vooral de bluesharp is Hans de Vries te horen, de vroegere voorman van de Nederlandse Zydecoband Louisiana Radio. Ook hij stond drie keer op het North Sea Jazz festival en recent nog werd hij genomineerd als ‘Beste mondharmonicaspeler van Nederland’. Vierde bandlid is Ferdinand Bakker, in de jaren zeventig leider/gitarist van de internationaal furore makende groep Alquin. In Les Chats Cadiens heeft Bakker de rol van gitarist (akoestisch, ditmaal) en afwisselend Cajun-fiddle. Tenslotte: in deze voorstelling op 26 februari doet voor het eerst een Special Guest mee. Dat wordt een ware surprise!

SPECIAL
Les Chats Cadiens spelen de voorstelling Veerkracht uit het Moeras.
Locatie: HAL015 aan de Schieweg 15B in het Kabeldistrict.
Reserveren: www.rietveldtheater.nl/tickets/
Tickets: € 15 p.p.

Workshop: Bouw je eigen Cigarbox gitaar

Zaterdag 25 februari 2023 - 13:30 uur
Locatie: HAL015, Schieweg 15
Prijs: € 112,-- p.p.
(incl. 3-snarig semi akoestische cigarbox gitaar).
Meer info en opgave via e-mail naar Cigarbox Henri:
bighouse1@kpnplanet.nl

Cigarbox guitar: een zeer veelzijdig, maar in Nederland nog relatief onbekend instrument.

Cigarbox Guitars: uitgevonden ergens begin 1900 door de arme bevolking in de Mississippi Delta, die geen geld hadden voor gewone gitaren. Van sigarendozen en bezemstelen bouwden ze zelf hun (vaak 3-snarige) gitaren. Met deze instrumenten maakten ze ‘s avonds in de Juke Joints muziek die we nu kennen als the blues.

Cigarbox Henri uit Dalfsen, maakt deze authentieke gitaren ook zelf via zijn bedrijfje Dutch Instruments 4U. Bij deze instrumenten staat circulair gebruik van materialen centraal. Daarnaast organiseert Henri zelf festivals, waaronder het Dutch National Cigarbox Guitar Festival ‘Delta Calluna’. Tevens organiseert Henri workshops cigarbox gitaar bouwen in het hele land en ook daarbuiten."

MEEDOEN

Deelname kost € 112,- en dat is inclusief materiaal voor een 3-snarig semi acoustisch cigar box gitaar.
Meer info en opgave kan via e-mail naar Henri: bighouse1@kpnplanet.nl
Locatie: Hal015, Schieweg 15, Delft. 
Zaterdag 25 februari 2023
Aanvang: 13.30 uur.

Gospelkoor Rejoice brengt jou in vervoering

Gospelkoor Rejoice uit Vleuten-De Meern o.l.v. Remco Hakkert heeft een breed repertoire met een ruime mix van swingende gospel, slow ballads en Amerikaanse traditionals. Bij optredens geven ze graag een korte toelichting op de inhoud van de muziek.

Bij concerten merken ze dat enthousiasme en uitstraling van de Gospel luisteraars van elke leeftijd weten te raken. Maar geloof ons vooral niet en kom jezelf overtuigen in de Maria van Jessekerk!
Zaterdag 25 februari 2023 om 14:30 uur. De entree is uiteraard gratis maar er wordt na afloop wel rond gegaan met de collectebuidel.

Rejoice bestaat uit een groep enthousiaste mensen met vooral één gemeenschappelijke passie: de Gospel. Al vanaf 1974 wil het koor met deze muziek een boodschap uitdragen, namelijk de boodschap van Gods liefde en blijvend verbond met onze wereld.

In bijna 50 jaar is Gospelkoor Rejoice gegroeid tot een koor met een eigen geluid en een goede reputatie in de regio Utrecht en ver daarbuiten. Rejoice treedt regelmatig op in kerkdiensten, geeft concerten en gaat af en toe op tournee in binnen- en buitenland.

SPECIAL: Gospelkoor Rejoice
Zaterdag 25 februari 2023 om 14:30 uur
Locatie: Maria van Jessekerk
Entree: gratis

Big Bo & Marc Stakenburg | Wie is Robert Johnson, niet?

Datum: 23 februari 2023 
Aanvang: 20:30 uur
Locatie: HAL015 aan de Schieweg 15B
Prijs: TICKETS vanaf € 10,00

Waarom spreekt de man, die slechts 29 nummers opnam, een kleine eeuw na zijn dood nog altijd zo tot de verbeelding?
Waarom had hij drie graven? Werd hij vergiftigd, neergeschoten of overleed hij aan een geslachtsziekte?
Waar komt de jarenlange verbeten jacht op ‘een derde foto’ van deze legende vandaan?

Duivelse verhalen
Over geen enkele muzikant doen zoveel fantastische verhalen de ronde als over Blues muzikant Robert Johnson. Dat hij zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht om beter gitaar te kunnen spelen is daarvan de bekendste. Maar er zijn er nog zoveel meer.

Waarom spreekt de man, die slechts 29 nummers opnam, een kleine eeuw na zijn dood nog altijd zo tot de verbeelding? Waarom had hij drie graven? Werd hij vergiftigd, neergeschoten of overleed hij aan een geslachtsziekte? Waar komt de jarenlange verbeten jacht op ‘een derde foto’ van deze legende vandaan?

Blues klassiekers
Bob Dylan noemt hem ‘een van de meest inventieve geniën ooit’, voor anderen is hij vooral een van de meest geslaagde marketing hypes ooit. Feit is dat veel van zijn nummers gelden als klassiekers; Sweet Home Chicago, Love in Vain, Hellhound on my Trail, Me and the Devil en Cross Road Blues.

In ‘Wie is Robert Johnson, niet?’ onderzoeken Delta Blues gitarist Bo Brocken en verteller Marc Stakenburg op luchtige wijze alle verhalen en fabels rond Robert Johnson. Bo brengt de muziek van de legende op een authentieke manier tot leven. Feiten en fictie lopen hevig door elkaar, wat blijft is de verbeelding. Johnsons verhaal speelt in op de fantasie en ja ... Er is een derde foto ... Of toch niet?

Over de makers
Marc Stakenburg en Bo Brocken zijn beiden geen onbekenden in het Nederlandse muzikale landschap. Eerder speelden ze twee succesvolle theatertournees; ‘Het Geheim van Dockery Farms’ en ‘Trouble Will Soon Be Over’, de laatste met Frederique Spigt.

Marc is voornamelijk bekend vanwege zijn werk als radiopresentator voor de KRO en 40UP Radio en zijn lezingen over muziekgeschiedenis. Hij is auteur van twee boeken: ‘MusicTrails USA’ en ‘De Big Bang van de Popmuziek.’
Bo speelt al meer dan 30 jaar akoestische Blues. Onder de artiestennaam Big Bo is hij een ware specialist op het gebied van de vooroorlogse Bluesstijlen. In soloshows neemt hij je mee op een muzikale reis langs de plekken waar de blues ontstond. Hij won meerdere awards voor zijn werk als bluesartiest.

SPECIAL
Datum: 23 februari 2023 20:30 uur
Locatie: HAL015 aan de Schieweg 15B
Prijs: TICKETS vanaf € 10,00

Film: Summer of Soul

Locatie: Filmhuis Lumen,
Doelenplein 5.
Donderdag 23 februari,
19.15 uur.
Entree: € 11,00
Incl. muzikale omlijsting door Bluegrass Bandits.

Meeslepende documentaire, deels muziekfilm, deels historisch verslag, met niet eerder getoonde beelden van het Harlem Cultural Festival, dat 160 km ten zuiden van Woodstock plaatsvond en de zwarte cultuur vierde. Bekroond met een Oscar.

Muzikant Ahmir “Questlove” Thompson maakt zijn debuut als filmmaker met een krachtige en meeslepende documentaire: Summer of Soul. De documentaire is een muziekfilm, maar toont ook historische beelden, gemaakt rond een episch evenement dat de zwarte geschiedenis, cultuur en mode vierde. Bekroond met de Oscar voor Best Documentary Feature.

Gedurende zes weken in de zomer van 1969, werd het Harlem Cultural Festival gefilmd in Mount Morris Park (nu Marcus Garvey Park). Na die zomer zijn de beelden nooit meer gezien of vertoond – tot nu.

Summer of Soul belicht het belang van geschiedenis voor ons spirituele welzijn en is een bewijs voor de helende kracht van muziek in tijden van onrust, zowel in het heden als in het verleden.

De film bevat nooit eerder vertoonde optredens van onder anderen B.B. King, Nina Simone, Sly & the Family Stone, the Staple Singers, Gladys Knight & the Pips en Stevie Wonder.

★★★★★ Zinderende muziekdocumentaire toont een vergeten festival, zo belangrijk voor de zwarte gemeenschap – de Volkskrant

★★★★★ Wervelende ode aan een bijna vergeten festival – NRC

★★★★★ Bewijs dat het legendarische zwarte festival in Harlem écht heeft plaatgevonden – Trouw

Muzikale omlijsting:

Bluegrass Bandits brengen met hun drie stemmen, gitaar, contrabas, banjo én dobro de Blues met een Snik, lees Country en Bluegrass terug naar de Delftse, koude grond.

Yihaaaa! Ze nemen je mee naar het zuiden van de Verenigde Staten, waar de teksten nog gaan over rivieren, geloof en een liefje aan de andere kant van de berg. Sommige liedjes zul je herkennen en meezingen, bij andere hoef je slechts te luisteren naar de warme harmonieën van deze vijf muzikanten.

Bezetting:
Katja Kruit: dobro
Doris van Iperen: zang en mandoline
Rene Meijer: banjo, gitaar en zang
Rosa Smit: zang en gitaar
Marieke ter Laak -Thoen: contrabas

Bluesfestival Delft

Stichting Horeca Muziekfestivals Delft
p/a Pauwenstein 23
2289 BT Rijswijk

Programmering bands

Esther Menke
info@bluesther.nl