Polle Eduard
Vrijdag 24 Februari 2023
22:00 - 00:00 uur
De Wijnhaven

Polle groeide op in de Wippolder en ging in 1965 als zestienjarige bij de band Tee Set spelen. Vanwege een ruzie binnen Tee Set richtte hij met Hans van Eijck in 1967 de groep After Tea op. In 1968 had de groep onder het pseudoniem De Martino's een grote hit met Moest Dat Nou, een parodie op de muziek van De Heikrekels en het eerste bewijs dat Eduard goed uit de voeten kon met het populaire Nederlandse repertoire. Toen Van Eijck in 1969 terugkeerde naar de Tee Set nam Eduard het leiderschap van After Tea op zich.

In 1971 formeerde hij de Nederlandse rockband Drama, die twee jaar zou bestaan. In 1972 zong hij het door Peter Koelewijn geschreven nummer "Nassibal" in onder de naam Bart Jansen. In 1973 besloot Eduard om solo te gaan. Zijn toenmalige manager Martin Stoelinga had hem inmiddels voorgesteld aan Nico Haak. Polle ging nummers voor Nico schrijven. Aanvankelijk gebruikte hij hiervoor zijn Martino's-pseudoniem A. Lopikerwaard. Onder deze naam schreef Eduard samen met Peter Koelewijn het nummer Honkie-tonkie Pianissie. Samen met Peter Koelewijn was hij ook verantwoordelijk voor Nico Haaks grote hit Is Je Moeder Niet Thuis. Koelewijn produceerde in 1979 ook Eduards single Ik wil jou. Het nummer werd een geheide hit.

Hierna werkte Eduard onder andere met Hans VermeulenChris Hinze en Jody Pijper. Polle voegde zich in 1996 bij Pur Sang, de begeleidingsband van Rob de Nijs. Eduard bleef bij de band van Rob de Nijs spelen en was daarnaast een van de drijvende krachten achter het Delftse Let's Stick Together Project.

In 2018 trad Eduard samen met Rudy BennettMaarten SpanjerArno SmitSpecs Hildebrand en the New Motions op in de nostalgische muziektheatershow Rot op met die Geraniums over de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw, in 2019 gevolgd door De Beat Show een soortgelijke tournee. Solo en met begeleidingsbands als the Rest laat Polle al jaren horen dat hij niet alleen met Pop covers uit de voeten kan maar ook met materiaal van Neil Young en the Band. Van daaruit is het een kleine stap via 60’s & 70’s R&B naar de pure Blues.

www.delftmusicprojects.nl
Bluesfestival Delft

Stichting Horeca Muziekfestivals Delft
p/a Pauwenstein 23
2289 BT Rijswijk

Programmering bands

Esther Menke
info@bluesther.nl